به یکی از مبدلهای جریان متناوب به مستقیم ال ای دی درایور گفته میشود. برای استفاده از ابزار روشنایی مانند تراشههای ال ای دی به جریان مستقیم یا همان DC نیاز است. وظیفه اصلی این قطعه به همین موضوع مرتبط است. در واقع از این دستگاه برای تبدیل برق متداول با جریان متناوب به برق جریان مستقیم مطلوب برای تراشههای LED استفاده میشود. در ادامه به خصوصیات این دسته از قطعات مورداستفاده برای تراشههای ال ای دی بیشتر میپردازیم.
معرفی کلی درایورهای ال ای دی
به دلیل لزوم ثابت نگهداشتن شدت و نوع جریان مورد استفاده در تراشههای ال ای دی استفاده از ال ای دی درایور متناسب الزامی محسوب میشود. ولتاژ ایجاد شده توسط درایورهای ال ای دی به میزان بار اولیه وارد شده به درایورها بستگی دارد. با تغییر میزان ولتاژ ورودی به درایورهای ال ای دی میزان جریان تولید شده این قطعات نیز تغییر خواهد کرد. برخی از ویژگیهای درایور مورد استفاده نیز با توجه به تراشه ال ای دی مورد استفاده انتخاب میشود.
با فرض داشتن یک تراشه ال ای دی با جریان مورد نیاز پنجاه میلیآمپر به یک درایو LED با همین مشخصات نیاز داریم. با توجه به استفادههای مختلف این درایورها انواع مختلفی از آنها ساخته شده است. از میان درایورهای ال ای دی ساخته شده میتوان به درایورهای داخلی و خارجی اشاره کرد. در اکثر مواقع، درایور مورد استفاده برای مصارف عمومی مانند بیلبوردهای ال ای دی از نوع CV یا همان ولتاژ پایدار است. ولتاژ تولید شده توسط این قطعات ثابت است.
همانطور که پیشتر به این موضوع اشاره کردیم، برای تراشههای ال ای دی مختلف از درایورهای ال ای دی متفاوتی استفاده میشود. به طور کلی استفاده از درایورهای ال ای دی CV از سایر درایورهای ال ای دی مورد استفاده در موارد مختلف بیشتر است. دلایل استفاده بیشتر از این نوع درایورها به کاربرد تراشههای ال ای دی مربوط میشود. در واقع برای تراشههای ال ای دی با کاربردهایی مانند بیلبورد استفاده به این نوع از درایورهای ال ای دی نیاز است.
ال ای دی درایور
مشخصات ایدهآل برای درایورهای ال ای دی
برای انتخاب ال ای دی درایور ایدهآل باید به چند ویژگی این درایورها دقت زیادی داشت. میزان PF یا همان ضریب فاکتور مهمترین عامل برای انتخاب درایور ال ای دی ایدهآل به حساب میآید. میزان PF درایورهای ال دی همواره بین صفر تا یک است. درایورهای ال دی با ضریب توان بالاتر کیفیت بیشتری نسبت به درایورها با ضریب توان پایینتر دارند. میزان ضریب توان درایورها گاهی به بالای نود صدم هم میرسد. درایورها با این ضریب توان در گروه درایورهای مرغوب قرار میگیرند.
از دیگر عوامل مؤثر در تعیین کیفیت درایور ال ای دی میتوان به قطع و وصل نشدن جریان در هنگام استفاده از درایور اشاره کرد. ذکر این نکته حائز اهمیت است این موضوع را در هنگام خرید درایو LED نمیتوان بر روی درایور مشاهده کرد. با این وجود پس از تست درایور و برسی دقیقتر دادههای مربوط به درایور مورد نظر میتوان آن را تشخیص داد. پس از تشخیص میزان ضریب توان، قطع و وصل نشدن جریان و چشمک نزدن درایور مهمترین عامل تشخص کیفیت به شمار میآید.
پایین بودن total harmonic distortion یا همان اعوجاج هارمونیک کل یکی دیگر از عوامل تعیین کننده کیفیت ال ای دی درایور محسوب میشود. میزان اعوجاج هارمونیک کل را با درصدهای مختلف تعیین میکنند. ذکر این نکته حائز اهمیت است درایورهای ال ای دی با اعوجاج پایینتر از بیست درصد از کیفیت نسبتا بالایی برخوردار هستند. در صورت بالاتر بودن اعوجاج هارمونیک کل احتمال آسیب رسیدن به قطعات و تراشه ال ای دی به میزان قابل توجهی بالا میرود.
برد داخل ال ای دی درایور
عملکرد درایورهای ال ای دی
عملکرد مناسب در دماهای بالا یکی از مزایای استفاده از ال ای دی درایور به حساب میآید. این موضوع دلیل اصلی انتخاب درایورهای ال ای دی نسبت به قطعات مشابه است. درایورهایی با کیفیت متناسب توانایی کار کردن تا دمای شصت و پنج درجه را دارند. دمای بالا یکی از اصلیترین عوامل متأثر در کاهش کیفیت و طول عمر دستگاههای الکترونیکی محسوب میشود. در واقع، گرمای زیاد با بالا بردن میزان مصرف طول عمر تراشههای ال ای دی را به میزان قابل توجهی پایین میآورد.
وظیفه اصلی درایورهای ال ای دی CV پایین آوردن احتمال آسیب است. این دستگاه با ثابت نگهداشتن میزان جریان باعث کنترل میزان دما میشود. با تعادل دما میتوان میزان جریان مصرفی را نیز کنترل کرد. میزان حداکثر دمای قابل تحمل توسط درایور از دیگر از موارد ذکر شده بر روی درایورهای ال ای دی محسوب میشود. پایینتر بودن این مقدار نشاندهنده مرغوبیت بالاتر درایور است. دمای ایدهآل برای کارکرد درایورها بر روی بدنه این دستگاهها نیز ذکر میشود.
دمای بالا عامل اصلی آسیبرسان به درایورهای ال ای دی است.
انواع درایورهای ال ای دی
به طور کلی درایورهای ال ای دی را میتوان به سه گروه اصلی تقسیم کرد. درایور CC یا همان جریان ثابت، درایور CV و درایورهای AC سه گروه اصلی درایورها به حساب میآیند. همانطور که پیشتر به این موضوع اشاره کردیم، هر ال ای دی درایور کاربرد مختص به خود را دارد. شاین ذکر است درایورهای ال ای دی با جریان ثابت رایجترین نوع درایورهای ال ای دی به حساب میآیند. ولتاژ در این درایورها با توجه به میزان جریان در بین یک طیف مشخصی قرار میگیرد.
درایورهای ولتاژ ثابت یا Constatnt voltage نیز دارای ولتاژ ثابتی هستند. میزان حداکثر جریان برای این نوع از درایورها معمولا معین است. از انواع دیگر درایورهای ال ای دی میتوان به درایور AC اشاره کرد. این درایورها معمولا در داخل خود جریان متناوب را به جریان مستقیم تبدیل میکنند. در سالهای اخیر کیفیت و استانداردهای تولیددرایورهای ال ای دی به میزان قابل توجهی بالاتر رفته است. این روزها بسیاری از این درایورها با استاندارد PSR تولید میشوند.
درایورهای ال ای دی انواع مختلفی دارند.
نتیجهگیری
برای انتخاب ال ای دی درایور ایدهآل باید به فاکتورهای مختلف این درایورها توجه داشت. میزان ضریب توان درایور ال ای دی یکی از مهمترین عوامل تعیین کننده کیفیت بالای درایورها محسوب میشود. درایورهای ال ای در انواع مختلف ساخته میشوند. هر یک از این انواع کاربردهای مختص به خودشان را دارند. دمای بسیار بالا میتواند به درایورهای ال ای دی آسیب جدی وارد کند. حداکثر میزان دمای قابل تحمل درایورها بر روی بدنه آنها ذکر میشود.
دیدگاه خود را بنویسید